a
Blog

Misdadig Goed

Rauw, grimmig, keihard en lomp; dat zijn woorden waarmee je de Britse serie Peaky Blinders over een gangster familie uit jaren ’20 Birmingham goed kan omschrijven. Dit zijn niet de beschaafde aristocratische twenties die je ziet in Downton Abbey. Nee, dit zijn de échte roaring twenties van de straat.

Wat is het toch wat ons zo lokt aan criminelen op tv? Het gevaar wat we in het dagelijks leven graag vermijden en ons doet gruwelen; daar smullen we van in films en series. Van The Godfather tot Dexter, Breaking Bad en Orange is the New Black; we hebben als kijker een zwak voor de bad guys.

Het antwoord ligt waarschijnlijk in een vorm van escapisme; je in een onbekende wereld laten meevoeren waar alles gevaarlijk en spannend is. Waar alles precies het omgekeerde is van je dagelijkse leven. Een plek waar geweld, seks en drugs ten overvloede aanwezig zijn en waar de underdog de macht heeft.

Rauw, grimmig, keihard en lomp; dat zijn woorden waarmee je Peaky Blinders goed kan omschrijven. Dit zijn niet de beschaafde aristocratische twenties die je ziet in Downton Abbey. Nee, dit zijn de échte roaring twenties van de straat. Wat mij als semi-historicus erg blij maakt is dat alles aan deze serie ook klopt; van de kostuums tot de kapsels, de decors en de inrichting. Hier zit duidelijk een ijzersterk team achter dat over elke detail nauwkeurig heeft nagedacht. Dit zorgt ervoor dat de serie een realistisch beeld van deze periode geeft.

Dit is een serie die je aandachtig moet volgen zonder een aflevering te missen. Want er gebeurt veel, het gaat snel en vaak is het ook nog eens moeilijk te verstaan. De leden van de Peaky Blinders lijken op het eerste gezicht keiharde criminelen zonder enig greintje gevoel. Maar als je beter kijkt, merk je dat ieder karakter een bepaalde zwakte heeft. Zoals de altijd dronken Arthur die zich als een tijdbom door de serie beweegt of oudere zus Polly die een duister verleden met zich meedraagt. Daarnaast zijn er ook interessante gastrollen zoals die van Tom Hardy als Joodse maffiabaas.

“Tommy is gradually leaving. I’m getting Cillian back” zegt zijn vrouw dan.

De overduidelijke glansrol is echter weggelegd voor Cillian Murphy die als Thomas Shelby zijn beste acteerprestatie ooit neerzet. In een interview bekende Cillian laatst dat het voor hem zo zwaar is om Shelby te spelen dat het hem fysiek en geestelijk bijna uitput. Hij speelt niet alleen Tommy; hij wordt Tommy. Het opgeschoren kapsel, de lage stem en zijn onverwoestbare uitdrukking vormen een groot verschil met de zachte, kwetsbare en introverte man die Murphy vaker portretteert en die veel dichter bij hemzelf ligt. Deze metamorfose gaat zelfs zo ver dat wanneer Murphy weer thuis komt na een reeks opnamen het hem een week kost weer zichzelf te worden. “Tommy is gradually leaving. I’m getting Cillian back” zegt zijn vrouw dan.

Het ijzersterke verhaal, camerawerk en decor wordt ondersteund door geweldige muziek. Het samenspel van de rauwe rockmuziek van Nick Cave, PJ Harvey en The Kills met de groezelige beelden van smerige achterbuurten van industrieel Engeland geeft de serie nog meer impact. Wanneer Thomas Shelby in slow motion dwars door een fabriek loopt omgeven door rook, eist hij een podium en verdient hij ontzag. Dit is zijn catwalk.

Zoals vaker met criminele thema’s zul je je steeds meer verbonden gaan voelen met de Blinders. ‘So what’ dat ze een paar gebouwen opblazen, of dat ze andere bendeleden omver schieten, politie omkopen en dat ze hun geld alles behalve eerlijk verdienen. De Shelby’s worden al snel jouw familieleden; je gaat je hechten en ach ja, dan zie je veel door de vingers.

In het derde seizoen zien we Tommy nog verder verharden; na de moord op zijn kersverse vrouw is hij niet meer te stoppen. Hij zal wraak nemen en iedereen op zijn pad heeft al snel spijt zich daar te bevinden. Hij komt daardoor ook steeds verder van zijn familie af te staan en geeft hij opdracht tot acties die zo wreed zijn dat ze zelfs voor zijn broers te ver gaan. Aan de andere kant is hij nu ook vader en brengt dat weer een zachte en zorgzame kant in hem naar boven.

Deze serie blijft ontwikkelen en groeien, en gelukkig heeft de BBC net bekend gemaakt dat er nog twee volgende seizoenen gaan komen. Het verhaal van de Shelby’s is dus nog lang niet af. Er valt nog genoeg af te rekenen.

Plaats een reactie

Kies een taal

Bekijk de gehele site in een taal naar keuze: