a
Blog
Artikelen Citaten Het Citaat: Every Little Piece

Het Citaat: Every Little Piece

Deze songtekst van Britse band Editors is voor mij een persoonlijk credo geworden dat me herinnert aan het feit dat iedereen in de wereld verbonden is.


Every little piece in your life
Will add up to one
Every little piece of your life
Will mean something to someone

The Weight of the World – An End Has A Start, Editors

Tom Smith, zanger van Britse band Editors, schrijft naast geweldige muziek ook prachtige poëtische lyrics. Van alle songteksten die deze band heeft geschreven, springt bovenstaande tekst er voor mij uit. De eerste keer dat ik deze woorden hoorde, raakte het direct iets diep van binnen. Sindsdien is het voor mij een credo of zelfs mantra geworden. Wanneer ik me enigzins nutteloos of nietig voel, helpt deze tekst mij om weer helder te zien.

Iedereen heeft weleens een moment waarbij je jezelf afvraagt ‘waar doe ik het allemaal voor?’ of ‘wat is het nut van het leven?’ Bovenstaande woorden hebben de kracht om mij weer met beide benen op de grond te zetten. Jij doet er toe in deze grote wereld van biljoenen mensen; iedereen heeft een doel, een reden om hier te zijn. Ik vind het een geruststellend idee dat we allemaal een stukje van de puzzel zijn en dat onze levens met elkaar verwikkeld zijn.

Zonder dat we het ons altijd realiseren hebben we invloed op de levens om ons heen. Elk klein gebaar, woord of aanraking heeft impact. En dat gaat twee kanten op. Aan de ene kant kun jij geheel onbewust een positieve invloed op een ander hebben. Die oude eenzame man die jij op straat vriendelijk groet, voelde zich wellicht eerder nog onzichtbaar. Een simpele interactie kan een groot verschil maken.

Zonder dat we het ons altijd realiseren hebben we invloed op de levens om ons heen. Elk klein gebaar, woord of aanraking heeft impact.

Helaas werkt het ook de andere kant op. Wanneer jij onbedoeld kortaf of boos reageert, kan dit voor de ander als een bevestiging voelen van zijn eigen negatieve overtuiging (‘zie, niemand geeft om mij’). En dan zijn er uiteraard ook mensen die opzettelijk een ander pijn doen; en dat effect is zo sterk als een Newtonpendel. Het is niet alleen die ene individu die jij kwetst; alle mensen waar die persoon mee in contact komt krijgen een deel van deze pijn mee.

Dus houd deze tekst in gedachten terwijl je door het leven gaat en onthoud dat alles wat je doet of zegt van belang is en dat iedereen verbonden is. Dat idee heeft mij heel vaak kracht gegeven.

Plaats een reactie

Kies een taal

Bekijk de gehele site in een taal naar keuze: