a
Blog
Artikelen Feature-artikel De Mooiste Films Over Liefde

De Mooiste Films Over Liefde

Geen zoetsappige romcoms, maar integere en ontroerende films over echte liefde. Dit zijn mijn favoriete films over liefde die iedereen gezien moet hebben.

Na het zien van kostuumdrama Elizabeth: The Golden Age had ik mijn wallpaper aangepast naar een still waarin de twee hoofdpersonen samen te paard weg galopperen. Mijn baas liep langs en riep uit ‘maar jij houdt toch helemaal niet van romantiek?!’ Daar was ik toen redelijk verbaasd over, want dat doe ik wel zeker. Maar nee, ik doe niet aan Valentijnsdag, noem mijn man alleen ‘schat’ als ik sarcastisch ben en ik heb een ongelooflijke hekel aan romcoms. Films als Love Actually zouden de ultieme liefdesfilm moeten zijn, maar de clichés en stereotypen waarmee dit soort films worden overspoeld laten bij mij een weeïge smaak achter. Films in een originele uitwerking die over het universele concept liefde gaan en waarin de connectie tussen mensen je diep van binnen raakt; dat zijn mijn soort romcoms. Hieronder mijn ultieme favorieten die iedereen gezien moet hebben.

Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight

Ik keek het eerste deel van deze trilogie samen met mijn opa in 1996. Zwaar onder de indruk hebben we uren nagepraat en mijn opa zei ‘wat deze twee mensen hebben, dat is echte liefde. Ik hoop dat jij dit later ook vindt.’ Wat Jesse en Celine met elkaar delen gaat verder dan een verliefdheid of een avontuurtje. Er is een diepe connectie tussen hen die wordt versterkt door de lange shots en de sobere achtergrond. Urenlang met elkaar kunnen praten, maar ook samen stil kunnen zijn. Heel hard samen kunnen lachen, maar ook passioneel ruzie maken. En het gevoel hebben dat de wereld om je heen langzaam verdwijnt als je samen bent. Mijn opa had groot gelijk; dat is wat echte liefde is.

I believe if there is any kind of God, it wouldn’t be in any of us, not you or me, but just this little space in between.

Only Lovers Left Alive

Ik geef het meteen toe; ik ben gek op vampieren films in alle soorten en maten. Maar je hoeft absoluut niets voor dit genre te voelen om deze film over een vampieren koppel te waarderen. Ondanks dat Adam en Eve al meerdere eeuwen samen zijn, hebben zij te maken met herkenbare menselijke problemen; depressie, een langeafstandsrelatie en schoonfamilie. Maar ondanks deze problemen is niets zo sterk als hun liefde en kunnen ze de wereld samen aan. Dit blijkt duidelijk uit de scène waarin zij elkaar na lange tijd weer zien en samen dansen op jaren ‘70 song Trapped By A Thing Called Love. In hun oogcontact en de op elkaar ingespeelde bewegingen, verraden ze hun eeuwenoude liefdesband en intimiteit.

You’ve been pretty lucky in love, though, if I may say so.

L’écume Des Jours

Dit is een typische love it or hate it film vanwege de surrealistische elementen die regisseur Michel Gondry gebruikt. Maar zelfs als deze vreemde fantasierijke wereld je niet ligt, geef deze film dan alsnog een kans voor de intense liefde tussen Chloé en Colin. Laat je meevoeren in hun eigen simpele fantasiewereld die langzaamaan om hen heen verandert naarmate hun leven en geluk dat ook doen. Helaas met een onvermijdelijk tragisch einde, maar met een dosis romantiek die je niet snel loslaat.

If we screw this moment, we try the next. And if we fail the next… we have our whole lives to get it right.

Away We Go

Het idee om samen de wereld, of in dit geval de VS, rond te reizen om een plek te vinden waar je thuishoort en waar je je kind wil laten opgroeien, vind ik geweldig. Als ik zelf een kinderwens zou hebben, zou ik het precies zo aanpakken als in deze film. Terwijl Burt en Verona hun roadtrip maken, leren ze gaandeweg ook meer over zichzelf, hun dromen en hun verleden. Een van de sterkste aspecten aan hun relatie is dat ze elkaars beste vrienden zijn en zichzelf niet al te serieus nemen.

No one is in love like us, right?

Plaats een reactie

Kies een taal

Bekijk de gehele site in een taal naar keuze: