a
Blog
Artikelen Cultuur De Leukste Bordspellen Tijdens Een Lockdown

De Leukste Bordspellen Tijdens Een Lockdown

Red samen de wereld, vecht tegen zombies, ontsnap uit een escape room, beroof een trein in het Wilde Westen of deel duistere fantasieën met elkaar. Onderstaande bordspellen zijn stuk voor stuk perfect om tijdens een lockdown te spelen.

Soms zijn er van die momenten dat je noodgedwongen thuis moet blijven. Bijvoorbeeld omdat je een gebroken been hebt, omdat er een sneeuwstorm woedt, omdat je favoriete kroeg dicht zit, omdat je alweer blut bent óf omdat je wegens een wereldwijd virus in een lockdown zit (om maar iets raars te noemen). Helemaal niet erg, want een lockdown is het perfecte moment om een bordspel uit de kast te pakken. Een spannend spel met een hoge dosis humor waar je urenlang zoet mee bent. Laat je inspireren door deze top vijf, en welk spel je ook kiest; het wordt zonder twijfel ineens veel minder erg om thuis te blijven.

Pandemic: Kun jij de mensheid redden?
Pandemic

Samen met je vrienden vorm je een team van wetenschappers en specialisten, en het is aan jullie om de wereld te redden. In Pandemic moet je vechten tegen een, zoals de naam al doet vermoeden, pandemie bestaande uit vier verschillende ziektes die zich in een rap tempo over de wereld verspreiden. In dit bordspel speel je niet tegen elkaar, maar moet je juist samenwerken om ziektestenen van het bord te verwijderen, onderzoeksstations te bouwen en uiteindelijk medicijnen te ontdekken voor alle vier de ziektes. Bovendien heeft elk karakter zijn of haar eigen eigenschappen die ingezet kunnen worden om de ziektes te bestrijden. En ondertussen tikt de tijd verder… Het leuke en spannende aan Pandemic is dat elk spel weer anders is; soms ben je de held van de dag, maar vaak zul je ook desastreus falen! Kun jij de mensheid redden?

Pandemic- Z-Man Games, 2-4 spelers

Colt Express: Iedereen instappen!
Colt Express

Stap aan boord van de Colt Express voor een ritje door het ruige Wilde Westen! In dit vermakelijke spel speel je een bandiet die de passagiers in een negentiende-eeuwse stoomtrein probeert te beroven om zoveel mogelijk buit te verzamelen. Maar er zijn meer bandieten op de trein die ook op de buit uit zijn. Je zult dus meer dan eens je pistool moeten trekken of je vuisten moeten gebruiken, terwijl je tegelijkertijd de Marshal probeert te ontlopen. Colt Express is aan de ene kant echt een tactisch spel waarbij je goed van tevoren je stappen moet bepalen, maar aan de andere kant is het ook compleet onvoorspelbaar. Iedereen legt eerst zijn kaarten open of gesloten op één grote stapel en vervolgens worden al deze kaarten achter elkaar uitgevoerd. De ene bandiet zal gaan schieten, de ander zal gaan lopen, maar weet jij de volgorde nog? Dit resulteert in hilarische situaties die elkaar snel opvolgen en niet altijd even logisch zullen zijn. In plaats van een spelbord, speel je Colt Express in een daadwerkelijke trein met losse wagons die steeds een andere samenstelling hebben. Als je van dit spel niet de slappe lach krijgt, dan gaat er echt iets mis…

Colt Express – Ludonaute, 2-6 spelers.

Unlock! Probeer te ontsnappen…
Unlock!

Om een escape room te beleven, hoef je de deur niet uit. Unlock! is een kaartspel dat je samen met de bijbehorende app in realtime speelt. Net als in een echte escape room krijg je een uur de tijd om een specifiek scenario te spelen en met de juiste code te ontsnappen. In de tussentijd moet je allerlei raadsels en puzzels oplossen. De app houdt de tijd voor je in de gaten, maar kan ook hints en aanvullende informatie geven. Er zijn verschillende uitvoeringen met ieder hun eigen thema, zoals ‘Tijdloze Avonturen’ of ‘Heldhaftige Avonturen’ en al deze sets bestaan uit drie verschillende scenario’s. De ene keer komt je in Wonderland terecht, dan ben je weer een spion of word je in een arcadespel gezogen… Bijkomend voordeel is dat Unlock! snel is op te zetten en je er weinig ruimte voor nodig hebt. Kortom; een spannend en uitdagend spel waarbij elke seconde telt…

Unlock! – Space Cowboys, 2-6 spelers

Dixit: Gebruik je fantasie!
Dixit

Laat je fantasie de vrije loop in dit prachtig vormgegeven kaartspel. Kun jij jouw kaart in één woord, zin, liedje of film quote omschrijven zodat de anderen snappen wat je bedoelt zonder alles weg te geven? En hoe goed passen de kaarten van de andere spelers hierbij? De uitdaging is om deze perfecte balans te vinden. Elke kaart in dit spel lijkt een kunstwerk op zich; prachtige plaatjes die soms lieflijk en sprookjesachtig lijken, maar soms ook rechtstreeks uit een enge droom lijken te komen. Het leuke is dat iedereen weer iets anders in deze plaatjes ziet. Dezelfde afbeelding kan daardoor tig verschillende associaties hebben. Dixit is een perfecte manier om erachter te komen hoe fantasierijk jouw vrienden eigenlijk zijn. En de ervaring leert dat dit na een aantal drankjes nóg beter lukt!

Dixit – Libellud, 3-6 spelers

Zombicide: Doden of gedood worden
Zombicide

Het is eindelijk zover: zombies hebben de wereld overgenomen. Jij en jouw vrienden moeten zien te overleven tijdens deze zombie-apocalyps. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Een van de voornaamste doelen in Zombicide is om zoveel mogelijk zombies te doden. Als je pech hebt met niets meer dan een simpele koekenpan, maar met een beetje geluk vind je een beter wapen of kun je bijvoorbeeld je eigen molotovcocktail maken van een lege fles en jerrycan benzine. Daarnaast moet je nieuwe ruimtes ontdekken, specifieke doelen behalen, genoeg eten zien te vinden en je vrienden beschermen. Maar kijk uit; elke beurt komen er weer nieuwe zombies bij! Het spel bestaat uit verschillende vloerdelen en verschillende scenario’s waardoor het spel steeds weer anders is. Je kunt kiezen uit allerlei interessante karakters, zoals een serveerster op rolschaatsen of een geflipte zakenman. Wil je helemaal in de juiste sfeer raken? Speel dan op de achtergrond zombiegeluiden af!

Zombicide – Guillotine Games & Cool Mini Or Not, 1-12 spelers

*Alle foto’s gemaakt door Kim Somberg.

Plaats een reactie

Kies een taal

Bekijk de gehele site in een taal naar keuze: