Spinaziesalade met geitenkaasballetjes
Gaat er iets boven het eten van een heerlijke verkoelende salade buiten in het zonnetje? Volgens mij niet! Deze spinaziesalade is lekker fris, maar tegelijkertijd knapperig door de geitenkaasballetjes. Lang leve de zomer!
Niets is zo fijn als in de zomer buiten kunnen eten. Elk moment dat het weer het toelaat, zitten wij daarom heerlijk met ons bord op ons balkonnetje. Wat ik dan het allerliefste eet is een verse maaltijdsalade; lekker licht en verkoelend, maar wel met een volle smaak en genoeg vulling. Deze spinaziesalade is al jaren favoriet en heeft al vele transformaties doorgemaakt. Maar wat altijd blijft is de combinatie van spinazie en mango met een citrus dressing; heerlijk! Deze salade is fris, maar heeft ook een lekker knapperig accent door de geitenkaasballetjes. Zorg dat je met verse en goede kwaliteit ingrediënten werkt; dan wordt het alleen maar beter!
Ingrediënten:
- 1 stuk zachte geitenkaas met korst
- Een bordje panko
- 2 geklutste eieren
- Een bordje speltbloem
- 2 handjes amandelschaafsel
- Goede kwaliteit olijfolie
- 1 citroen: sap en rasp
- 2 geperste knoflooktenen
- 1 eetlepel honing
- Zout en peper
- 1 zak babyspinazie (gewassen)
- 1 mango in blokjes
- Rode ui in dunne ringen
- 1 handje walnoten
- 1 venkelknol
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje bieslook
- Arachideolie om in te frituren
Bereiding:
- Zet de uienringen in een bakje met water; zo worden ze minder sterk van smaak en knapperiger.
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot lichtbruin.
- Meng de walnoten en de helft van het amandelschaafsel met wat zout.
- Maak nu de balletjes: pureer de geitenkaas met een vork en rol kleine, stevige balletjes.
- Maal de andere helft van het amandelschaafsel in een vijzel fijn en meng door de panko.
- Haal de geitenkaasballetjes door de bloem, dan het ei en als laatste door het panko-amandelmengsel.
- Als je een extra dikke korst wil, herhaal de vorige stap dan nog eens voor een tweede laag.
- Zet de balletjes even in de koelkast.
- Meng nu voor de dressing de olijfolie, citroensap en –rasp, knoflook, zout en peper en honing.
- Schaaf de venkelknol met een mandoline tot flinterdunne plakjes.
- Snijd de kruiden fijn.
- Verhit de arachideolie in een grote pan of wok en frituur de geitenkaasballetjes in de olie.
- Kijk goed uit dat ze niet gaan lekken; de olie moet goed heet zijn en ze hoeven er maar kort in.
- Je kunt ook de restjes van panko en ei nog even frituren voor extra krokante snippers.
- Laat de balletjes even uitlekken op keukenrol.
- Stel nu de salade samen: spinazie, dressing, mango, ui, venkel en kruiden.
- Maak het bord op: eerst de salade, dan de noten en de balletjes erbovenop.
Panko is een super luchtige en knapperige Japanse broodkruim die je gebruikt voor het paneren van alles wat je een krokant jasje wilt geven; tempura, kaaskoekjes, kroketjes… alles wat je wilt! Het is verkrijgbaar bij toko’s en speciaalzaken.