a
Blog
Tips en advies Marketing Schrijf je eigen six word stories
Schrijf je eigen Six Word Stories blog Kim Somberg: Tekst en Redactie

Schrijf je eigen six word stories

Verhalen vertellen hoeft niet moeilijk te zijn. Aan de hand van onderstaande tips schrijf jij ook binnen no-time je eigen six word stories; boeiende korte verhalen van maximaal zes woorden. Naast een leuke schrijfoefening, is het bovendien een creatieve manier om je hoofd leeg te maken en je focus te verleggen. Maar pas op: als je eenmaal bent begonnen, is er geen stoppen meer aan!

Wat zijn six word stories?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn six word stories korte verhalen bestaande uit maximaal zes woorden. Het lijkt onmogelijk; een verhaal vertellen in zo weinig woorden, maar echt iedereen kan het. Six word stories zijn een populaire oefening om tot de kern van een verhaal te komen; het daagt je uit om anders naar een tekst te kijken en je fantasie te prikkelen, of om die grote drempel te overwinnen en eindelijk te beginnen met schrijven. Zodra je eenmaal meer ervaring hebt in het schrijven van deze miniverhalen is de stap kleiner om aan langere verhalen te beginnen. Maar ook als je geen schrijfambities hebt, kan dit een goede oefening zijn om je beter te focussen en je hersenen op een andere manier aan het werk te zetten. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een leuke manier om met woorden te puzzelen.

Hoe ga je te werk?

Ga er goed voor zitten, pak pen en papier en gebruik eventueel bepaalde hulpmiddelen, zoals gekleurde stiften of potloden, woordkaartjes, spelletjes met letters of inspirerende afbeeldingen. Het kan ook helpen om achtergrondmuziek op te zetten die je in de juiste stemming brengt. Stel jezelf in de eerste plaats een aantal vragen om de juiste richting te vinden. Zoals: wat vind je interessante onderwerpen? Welke stijl ligt je het meest? Welke verhalen vind je zelf leuk om te lezen? En stel je daarbij ook voor welk gevoel of boodschap je wilt overbrengen.

1. Kies een genre

Je kunt voor jouw verhaal kiezen uit verschillende soorten genres of kiezen voor een bepaalde invalshoek. Denk bijvoorbeeld aan de volgende opties:

  • Kinderverhaal of zelfs een sprookje
  • Fantasy en science fiction
  • Historisch of een biografie
  • Eng, duister en onheilspellend of zelfs een horrorverhaal
  • Romantisch, tragisch of een drama
  • Humoristisch of zelfs een mop

2. Kies een methode

Er zijn vele verschillende manieren om een six word story te schrijven. Hieronder beschrijf ik de twee voornaamste methodes: van kort naar lang of van lang naar kort. Bij de eerste manier, van kort naar lang, begin je met één of meerdere kernwoorden. Schrijf de woorden op die het eerst naar boven komen. Ga nu vervolgens proberen om samenhang te krijgen tussen deze woorden en voeg verbindingswoorden of leestekens toe.

De tweede manier is om met een lang verhaal te starten en deze terug te brengen tot een kort verhaal. Blijf samenvatten en inkorten totdat je tot de kern komt. Laat hierbij vervolgens onnodige adjectieven, lidwoorden en voegwoorden weg. Het kan ook goed werken om te fragmenteren: deel je verhaal op in kleine stukjes en ‘plak’ deze vervolgens aan elkaar.

3. Bouw spanning op

Een goed verhaal bevat altijd een paar belangrijke aspecten waarmee je de juiste spanning kunt creëren. Wat zou er gebeurd zijn? Ook in een kort verhaal, en zelfs in zes woorden, kun je het gevoel van een compleet verhaal nabootsen door onderstaande elementen toe te voegen.

In de eerste plaats heeft elk verhaal een hoofdpersoon of zelfs een echte held nodig. Dit kan ook prima een abstract persoon zijn, waar weinig details over worden prijsgegeven, of het kan bijvoorbeeld een groep personen zijn. Het voornaamste is dat deze hoofdpersoon bepaalde obstakels moet overwinnen, zoals een lastige situatie, een dilemma of een conflict. Vervolgens ga je de spanning verder opbouwen door een specifieke beweging aan het verhaal toe te voegen, zoals een duidelijke actie, een grote omslag, een veelzeggende tijdsbepaling of juist een ‘alles komt goed’-moment.

4. Speel met woorden

Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat er geen echte regels zijn; speel met woorden en laat je fantasie de vrije loop. Een six word story mag poëtisch van stijl zijn, dus wees niet bang om te experimenteren met woordvolgorde, zinsbouw en conventionele taal- en tekstregels. Denk kritisch na: welke woorden zijn essentieel voor het overbrengen van jouw verhaal en welke niet? Heeft jouw verhaal bijvoorbeeld wel een punt aan het einde nodig? Vergeet ten slotte niet de kunst van het weglaten; creëer mysterie door niet alles te vertellen. Dit levert vragen op bij de lezer en dat maakt jouw verhaal interessant.

Praktische toepassingen

Six word stories zijn natuurlijk een leuke en creatieve schrijfoefening, maar deze miniverhalen zijn ook heel goed toe te passen op praktische situaties:

  • Voor sollicitaties: schrijf een biografie over jezelf in zes woorden die je kunt gebruiken op je cv of tijdens een gesprek (‘beschrijf jezelf eens in een aantal woorden’).
  • Titels van blogs, artikelen of zelfs slogans.
  • Social media: Twitter is natuurlijk hét medium waarbij je in zo weinig mogelijk woorden de boodschap van je verhaal moet overbrengen, maar ook op andere platforms is het goed om kort en bondig te zijn.
  • Positieve en inspirerende lijfspreuken, bijvoorbeeld voor coaches.

Aan de slag!

Hopelijk kun je aan de hand van bovenstaande tips, en de voorbeelden in de afbeeldingen, nu aan de slag met je eigen six word stories. Trots op je creaties? Deel ze hieronder in de reacties!

Bekijk meer voorbeelden op mijn Pinterest pagina.

Lijkt het je leuk om een workshop te volgen over het schrijven van six word stories? Vraag mij naar de mogelijkheden!

Plaats een reactie

Kies een taal

Bekijk de gehele site in een taal naar keuze: