a
Blog
Artikelen Food Harissasoep

Harissasoep

Een intense roze kleur, romig, zuur, zoet en met een bite van aubergine en haloumi; deze soep is voor mij een perfecte balans van smaak en beeld.

Ook als om eten gaat heb ik een zwak voor mooie kleuren. Een aantal jaren terug zag ik in een kookprogramma een bisque van zeevruchten bereid worden en ik was geïntrigeerd door die prachtige romige roze kleur; ik kon de smaak al bijna op mijn tong proeven. Maar dan zonder de vis graag. Ik ben gaan experimenteren en uiteindelijk is deze harissasoep precies geworden wat ik ervan hoopte; romig, zuur, zoet en met een bite van de aubergine en haloumi.

Ingrediënten:
  • 1-2 limoenen (rasp en sap)
  • 2 eetlepels harissapasta
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 rode paprika
  • 4 tomaten
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 beker volle kwark
  • Marokkaanse olijfolie
  • Halve bol knoflook, geperst
  • 1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
  • 1 pakje haloumi, in dunne plakjes gesneden
Bereiding:
  • Start met de basis van de soep: maak de bouillon en voeg hier de harissa en limoenrasp en -sap aan toe. Laat dit even pruttelen op hoog vuur.
  • Rooster ondertussen de paprika op een gaspit tot zwart geblakerd, doe deze dan in een plastic zakje en laat afkoelen.
  • Voeg als de soep even heeft geprutteld de tomaten toe, samen met de suiker en laat op laag vuur bubbelen.
  • Ontvel de paprika en snij in grove stukken en voeg ook toe aan de soep.
  • Pers de knoflook en verhit deze samen met de Marokkaanse olijfolie in de pan, voeg dan de aubergine toe en breng op smaak met zout en peper.

Door de knoflook koud toe te voegen en dan te verwarmen met de olie, brandt deze niet aan en wordt de olie doordenkt met de knoflooksmaak.

  • Bak de aubergine tot helemaal zacht en lichtbruin, zet dan apart en laat wat olie in de pan achter.
  • Bak nu de haloumi in dunne plakjes in de (hete!) olie tot knapperig en lichtbruin en zet apart.
  • Zet het vuur uit, pureer de soep met een staafmixer en voeg dan de kwark toe met een garde.
  • Afhankelijk van het seizoen kun je de soep nog even doorwarmen op laag vuur, maar kijk uit dat de kwark niet gaat schiften.
  • Serveer met de plakjes haloumi en aubergine blokjes in de soep.

In de zomer is deze soep koud ook heerlijk!

Plaats een reactie

Kies een taal

Bekijk de gehele site in een taal naar keuze: