Zet al je vooroordelen over tahoe opzij en probeer eens dit heerlijke recept met knapperige blokjes in een pittige ‘sticky’ saus. Simpel, lekker en gezond; wat wil je nog meer?

Toen ik in de jaren ‘80 opgroeide, was er voor vegetariërs weinig beschikbaar. De enige vleesvervangende producten die je destijds kon kopen waren tahoe, sojabrokjes en droge mix voor notenburgers. Op sojabrokjes ben ik helaas geheel uitgegeten geraakt, maar tahoe is nog steeds één van mijn favoriete basisingrediënten. Tot ieders grote verbazing eet ik het zelfs rauw; ik moet me inhouden om tijdens het koken niet teveel te snoepen… Ik weet echter dat tahoe voor de meeste mensen alles behalve een lekkernij is en dat het vaak als smaakloos wordt bestempeld. Maar nu komt het goede nieuws; tahoe is net een spons en neemt daardoor elke gewenste smaak aan! Door de jaren heen heb ik vele variaties en bereidingen uitgeprobeerd, maar onderstaand gerecht is zeker één van mijn favorieten. Voor dit simpele recept bak je de tahoe in kleine blokjes knapperig om er vervolgens een ‘sticky’ laagje aan te geven. Super gezond en heel erg lekker!

Ingrediënten:
  • Stevige tahoe in kleine blokjes
  • 2 eetlepels sojasaus (zout)
  • 1 eetlepel ketjap (zoet)
  • 2 eetlepels honing
  • 2 fijngehakte rode Spaanse pepers
  • 1 eetlepel chilisaus (Vietnamese of Thaise)
  • 5 tenen geperste knoflook
  • Sesamolie om in te bakken
  • Een handvol witte sesamzaadjes
  • Broccoli in kleine stronkjes

Tot ieders grote verbazing eet ik het zelfs rauw; ik moet me inhouden om tijdens het koken niet teveel te snoepen… 

Bereiding:
  • Kook of stoom de broccoli beetgaar. Zorg dat deze knapperig en felgroen blijft; er is niets zo erg als doodgekookte groentes…
  • Spoel de broccoli in een vergiet af met koud water; dit zorgt ervoor dat de groente niet blijft doorkoken.
  • Laat de wok goed heet worden en voeg de sesamolie toe.
  • Bak hierin de tahoeblokjes totdat ze krokant en licht gebruind zijn. Wees geduldig! Als de tahoe nog te zacht is, zal het alle saus opnemen.
  • Meng ondertussen voor de ‘sticky’ saus de sojasaus, ketjap, honing, Spaanse pepers, chilisaus en knoflook.
  • Giet deze saus bij de tahoe en schep goed om totdat de saus ingedikt en gekarameliseerd is.
  • Schep nu de sesamzaadjes erdoor.
  • Wok als laatste de broccoli door de tahoe tot alles warm is.

Lekker met gekookte rijst of noedels. Of laat de broccoli weg en serveer op een broodje met wat frisse ijsbergsla!

facebooktwitterpinterestlinkedinfacebooktwitterpinterestlinkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply